Page 6 - מגידון
P. 6
‫גידול בוטיק‬

‫טו' בשבט‪ ,‬ראש השנה לאילנות‪ ,‬הוא ההזדמנות לעשות היכרות עם עולה חדש‪ ,‬שאינו יליד הארץ‪ ,‬אך התאקלם פה היטב ומפנק את מגדליו‪.‬‬
‫אגוז המקדמיה‪ .‬מטע בוטיק‪ ,‬יחידי בארץ‪ ,‬בקיבוץ דליה‬

‫בשנות ה – ‪ ,80‬במסגרת המאמצים של המכון הוולקני לייבא לארץ סוגי עצים וגידולים חדשים‪ ,‬הובא גם עץ המקדמיה‪ .‬אולם ההתמודדות עם הגידול החדש לא עלתה‬
‫יפה וכעבור כעשור‪ ,‬נעקרו רוב המטעים בארץ‪ .‬דורון גונן‪ ,61 ,‬דליה רכז המטע אז והיום‪ ,‬החליט לא לוותר‬
‫והמשיך לטפח את המטע היחידי שנותר בארץ‪.‬‬

‫ותודה לקנגרו'ס‬

‫"המקדמיה"‪ ,‬מספר דורון‪" ,‬נולד באוסטרליה‪ .‬האגדה מספרת שגילה אותו חוקר אנגלי‪ ,‬בשם מק'אדם‪ .‬הבחור‬
‫הסתובב באוסטרליה‪ ,‬נפל‪ ,‬שבר את הרגל ולא יכול היה ללכת‪ .‬הוא נשאר לבד והקנגורוס הביאו לו אגוזים‪ .‬כך‬
‫הוא גילה את המקדמיה‪ .‬הוא הביא את המקדמיה להוואי‪ ,‬שם החלה להתפתח כעץ נוי‪ .‬עם הזמן התברר טיב‬

‫טעמם וערכם התזונתי של האגוזים והעץ נפוץ בעולם‪.‬‬
‫במכון הוולקני ניסו לגדל את המקדמיה בארץ‪ ,‬ראו שאפשר‪ ,‬מיינו זנים והגיעו לזן הנכון ועודדו את החקלאים‬

‫לנטוע את העצים‪.‬‬
‫בראשית שנות ה – ‪ 80‬שתלו בארץ הרבה מאוד מקדמיה וגם אנחנו הצטרפנו למגמה הזו"‬

‫קשה לנטוע‪ ,‬קל לעקור‬

‫"אבל מהר מאוד נמצא שאין לנו בישראל שום יתרון בגידול האגוז הזה‪ ,‬שדורש הרבה מאוד עבודת ידיים וקשה‬
‫מאוד לפיצוח וגם השוק המקומי לא נפתח אז לגידול‪ .‬במהלך שנות ה – ‪ 90‬הופסק למעשה הגידול כמעט‬

‫לגמרי ורוב המטעים נעקרו‪.‬‬
‫אנחנו החלטנו שאנחנו יכולים להתמודד עם הגידול‪ .‬לנטוע זה קשה‪ .‬זו החלטה קשה‪ ,‬זה דורש המון עבודה‪,‬‬

‫השקעה גדולה‪ ,‬הרבה סבלנות לקבלת היבול‪ .‬לעקור זה קל מאוד‪ ,‬אבל כואב‪.‬‬
‫לא עקרנו ונשארנו המטע היחידי בסדר גודל כזה בארץ‪ 25 ,‬דונם‪ ,‬מטע בוגר‪ ,‬שמניב פרי‪ .‬יש פה ושם מגדלים‬

‫פרטיים קטנים‪ .‬אין עוד מטע מקדמיה"‪.‬‬

‫גידול מעניין ומפנק‬

‫המקדמיה‪ ,‬לדברי דורון‪ ,‬הוא עץ לא מפונק‪ ,‬אלא מפנק‪ .‬המטע אכן נראה מקסים‪ ,‬גם לא בעונת הפריחה‪ .‬אבל בעונה‪ ,‬כך מספר דורון והתמונות שצילם יעידו על כך‪ ,‬הוא‬
‫מהעצים שפריחתם היא בין היפות בפריחות וריחה משכר ומשגע את החושים‪" .‬לפרי המקדמיה ערך תזונתי מאוד גבוה"‪ ,‬מונה דורון את מעלות הגידול‪" ,‬זהו עץ ירוק כל‬
‫השנה‪ ,‬שמשיר את עליו‪ ,‬עלים גילדניים‪ ,‬עבים‪ ,‬בהדרגה‪ ,‬ומחליף אותם כל הזמן‪ .‬עלים קוצניים בקצוות‪ .‬צורך כמות קטנה של מים‪ .‬לא דורש הרבה תשומת לב‪ ,‬לא מפונק‪.‬‬
‫באוסטרליה"‪ ,‬מספר דורון‪" ,‬ראיתי עצים שמגיעים לגובה של ‪ 2,10‬מטר‪ .‬אנחנו לא נותנים להם להגיע למימדים כאלה‪ ,‬כי בסוף כל עונה אנחנו גוזמים‪ ,‬אבל זה עץ גדול‪,‬‬
‫חזק וקשה‪ .‬המקדמיה לא אוהב קור ולכן לא התאקלם בקלות בכל מקום בארץ‪ ,‬אלא בעיקר באזור החוף‪ .‬דורש מזג אוויר ממוזג‪ .‬ובכל זאת‪ ,‬ב ‪ 91 -‬למרות החורף הקשה‬

‫והשלג שירד כאן‪ ,‬לא קרה לו כלום‪ .‬מבחינת היבול הוא מאוד נוח‪ ,‬נותן כל שנה את אותה כמות יבול‪ .‬אין הפתעות‪ .‬הייתי רוצה הרבה יותר‪ ,‬אבל זה מה יש"‪.‬‬

‫נחוץ אורך רוח‬

‫ואף על פי כן‪ ,‬אומר דורון‪ ,‬שהיום לא היה מקבל החלטה לטעת גידול שכזה‪" .‬המקדמיה מניב פרי רק משנה חמישית‪-‬שישית‪ ,‬זה דורש הרבה אורך רוח‪ .‬מתחיל להחזיר‬
‫את ההשקעה רק אחרי יותר מעשר שנים ולכן היום לא כל כך נוטים לשתול אותו‪ .‬מבחינתנו לא עומדת על הפרק שתילה מחודשת‪ ,‬או אפילו נוספת‪ .‬עצים יכולים לחיות‬

‫לעד‪ .‬אנחנו גוזמים אותם ומחדשים את העץ‪ .‬היום המטע בוגר‪ ,‬בשל‪ ,‬עושה את העבודה ואנחנו מגיעים לכשני טון יבול לשנה"‪.‬‬
‫מאחר שזהו ענף מצומצם כל כך‪ ,‬נעשית כל העבודה במקום‪" .‬איסוף האגוזים נעשה באופן ידני‪ ,‬בכמה‬
‫מחזורים‪ ,‬לאחר שהם נופלים על הארץ"‪ ,‬מפרט דורון את סדר העבודה‪" ,‬לאחר קילוף הקליפה הירוקה‬
‫מייבשים את האגוזים בתנור‪ ,‬במשך כשבוע‪ ,‬בחום של ‪ 37‬מעלות‪ .‬מי שמכיר את האגוז גם בקליפתו‪,‬‬

‫יודע שזהו אגוז מאוד קשה‬
‫לפיצוח‪ .‬בעבר"‪ ,‬הוא מספר‪,‬‬
‫"טל מיטל‪ ,‬איש המטעים‪ ,‬בעל‬
‫ידי זהב‪ ,‬פיתח ובנה מכונת‬

‫פיצוח מדהימה שעבדה‬
‫כ ‪ 15 -‬שנה‪ .‬לצד זה עשינו את‬
‫הקלייה והאריזה‪ .‬היום אנחנו‬
‫עובדים עם מכונת פיצוח‬
‫שקניתי באוסטרליה‪ ,‬בסיור‬
‫מקצועי‪ .‬המכונה מפצחת את‬
‫הקליפה החומה ולאחר מכן‬
‫ממיינים את האגוזים מהקליפות‪ .‬בהחלט לא מעט עבודה ידנית"‪ ,‬חוזר דורון ואומר‪" ,‬אבל זה גידול‬

‫מעניין‪ ,‬מיוחד וייחודי"‪.‬‬

‫‪ 6‬מגידון | ינואר ‪2015‬‬
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11